EL SOMNI DE LA DEESSA TERRA

EL SOMNI DE LA DEESSA TERRA
La dama dorment, Museu Arqueològic de Malta. Fotografia de l'autor del bloc

dimarts, 24 de març del 2015

Coves sagrades prehistòriques cristianitzades: La Pietat (Ulldecona, Terres de l'Ebre)



Avui tornarem de nou darrera les petjades sagrades dels nostres ancestres en algunes de les coves on solien anar a representar i demanar els favors de la Deessa Terra. La singularitat del indret de l’entrada d’avui consisteix fonamentalment en la coexistència de llocs de culte  de gran antiguitat amb la simbiosi del culte a la Mare Terra cristiana. Ens referim, això sí com moltes altres vegades, a un temple cristià en llaor de la Mare de Déu que es va aixecar a l’Edat Mitjana. Com ja hem dit  en repetides ocasions, i seguirem dient moltes vegades més, aquests temples s’aixecaren precisament amb aquesta finalitat sincrètica, continuant amb les creences dels pagesos pagans que continuaven acudint una i altra vegada a aquests indrets sagrats dels seus ancestres . 

1. Santuari o Ermita de la Mare de Déu de la Pietat, arrecerada a la Serra de Godall.



El Santuari de la Mare de Déu de la Pietat, patrona d’Ulldecona, es troba en els penya-segats de  la Serra de Godall , en els paratges singulars de la comarca de Terres de l’Ebre. No es troba en aquell paratge de casualitat. Molt a prop seu, a escassos centenars de metres, es troben de els Abrics de l’Ermita. Es tracta d’un gran nombre d’abrics, balmes i coves, que reuneixen un dels conjunts de pintures rupestres d’art llevantí més importants dels Països Catalans. 

 
2. Pintura dels abrics de l'Ermita de la Pietat





Les seves escenes ens expliquen moltes coses dels habitants primigenis del litoral mediterrani. Homes disparant arcs i caçant cérvols, cavalls o cabres. Caçadors amb plomalls a les cames i plomes al cap, dones amb faldes o fins i tot una imatge que ha estat identificada amb un bruixot. En la primera imatge  una de les més conegudes, podem apreciar un arquer disparant a un cérvol. En la següent podem apreciar la imatge que ha estat identificada com la de un bruixot, amb un cap molt gros i llarga cua i un arc de grans dimensions en repòs.

 
3. Arquer disparant a un cérvol


 
4. El bruixot.


 
Aquestes pintures estan datades de forma aproximada sobre el 6.000 aC, es a dir són de fa uns 8.000 anys. El centre d’Interpretació d’Art Rupestre dels Abrics de l’Ermita, que es troba en el mateix recinte de l’ermita o Santuari de la Pietat, dinamitza aquest espai.


5. Rètols indicatius de la Ruta de l'Art Rupestre. Foto de l'autor del bloc.

Una de les preguntes que ens podem fer al visitar el lloc, és el perquè van aixecar aquest temple en un lloc de difícil accés com ho són les cingleres de la Serra de Godall i tant a prop de coves que havien estat santuaris prehistòrics. Tal com argumentem en el nostre treball La Deessa Mare en el Món Clàssic i les empremtes de la seva cristianització, a partir del segle XII l'Església va estendre una gran campanya a tots els territoris rurals per tal de poder cristianitzar els cultes pagans que encara existien a tots els racons no urbans d'Europa. La principal artífex d'aquesta cristianització va ser la figura de la Mare de Déu, que anava apareixent de forma miraculosa en molts dels indrets que els pagans seguien adorant. Un dels casos catalans, un de tants que passen dels 800, va ser la troballa de la Mare de Déu de la Pietat. Tot i que no consta en el llibre Imatges de la Mare de Déu trobades a Catalunya, la seva festivitat es celebra el dia 8 de setembre. La gran importància que té en la vila d'Ulldecona i la celebració de traslladar la imatge des del Santuari fins el poble (quatre quilòmetres a peu) ens demostra la relació del lloc culte primigeni per aquest municipi i per tota la comarca. Les seves llegendes i peticions de favors com poden ser les processons per demanar la pluja que ja es feien en el segle XV o be l'agraïment per deslliurar d'una plaga de llagostes al segle XVII es una altra manifestació del caràcter atorgat a la imatge de la Mare de Déu com a Gran Mare o Deessa Terra.

 
6. Santuari de la Pietat amb les coves de les pintures que es poden observar al mig dels cingles de l'esquerra. Foto de l'autor del bloc





Fotografies

 5. Rètols indicatius de la Ruta de l'Art Rupestre. Foto de l'autor del bloc.
 6. Santuari de la Pietat amb les coves de les pintures que es poden observar al mig dels cingles de l'esquerra. Foto de l'autor del bloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada