Una de les moltes facetes en que s'ha venerat a la Deessa Terra ha estat amb la seva vinculació amb el regne animal, tal com descrig en la meva obra La Deessa Mare en el Món Clàssic i les empremtes de la seva cristianització.
1. Representació de Potnia Theron en un gerro grec del segle V aC, de Delos |
Aquest nom prové del Cant XXI de la Iliada d'Homer, concretament en el paràgraf 470 i significa literalment Senyora dels Animals o de les Bèsties. En algunes traduccions no apareix citada en aquest mateix paràgraf amb aquest nom i en canvi podem llegir el nom d'Artemis, ja que aquesta deessa grega (la Diana dels romans) era també una deessa dels animals que vagava per muntanyes i llocs agrests en companyia d'animals salvatges. És una mostra més de que la mitologia grega era molt complexa i sovint es barrejaven noms i conceptes. Deus i deesses tenien multitud de noms, ja que sovint agafaven la terminologia pròpia del lloc on se'ls venerava o s'aixecava el santuari.
2. Representació d'Artemis com Potnia Theron del museu etrusc de Florencia, sVI aC |
Sigui com sigui el nom de Potnia Theron s'utilitza sovint per referir-se a la Deessa entronitzada o acompanyada per animals (sovint salvatges) i encara que aquest nom faci referència a una deessa grega antiga, la seva aparició és perd en la nit dels temps, ja que va estar representada diversos mil·lennis abans de la nostra era a Mesopotàmia, Orient Mitjà i Anatòlia.
3. Potnia Theron d'Ugarit, 2.300 aC |
Tal com podem observar en aquest relleu d'una caixa de cosmètics d'ibori, aquesta Senyora dels Animals sostè a les seves mans espigues de cereals. Un altre dels símbols inseparables de la Deessa Mare i la Deessa Terra. En aquest cas se la identifica amb la Deessa del Gra o dels cereals, a la manera de la grega Demeter o la romana Ceres.
En el Món Grec va passar de forma directa i diverses deesses clàssiques són també representades de la mateixa manera com a Senyora dels Animals; la deessa Artemis que ja hem esmentat, però també Hera o Cibeles. Un dels llocs on apareix millor representada és al poblat neolític de Çatal Huyuk, a l'Anatòlia. Hi ha diverses representacions en que es troba asseguda en un tro franquejat per lleopards i altres feres. Això ens dona una lleugera idea de la seva antiguitat.
4. Potnia Theron del poblat neolític de Çatal Huyuk, 5.700 aC |
Alguns autors fins i tot la reconeixen representada en el que es coneix com la Capella de la Lleona, a la Cova de les Trois feres a la Dordonya francesa o també en el temple paleolític de la cova francesa de Pech Merlé, amb la forma d'una insòlita figura vermella coneguda com la Reina Lleona o fins i tot la figura de més de dos metres de la Deessa Mare d'Anatòlia, en el turó de Yazilikaya, que està muntant a un lleó.
5. Deessa hitita dels lleons del santuari rupestre de Yazilikaya, 1.300 aC |
Fotografies
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada