EL SOMNI DE LA DEESSA TERRA

EL SOMNI DE LA DEESSA TERRA
La dama dorment, Museu Arqueològic de Malta. Fotografia de l'autor del bloc

diumenge, 20 de juliol de 2014

La processó de la Verge del Carme i el Navigium Isidis.(The procession of the Virgen del Carmen and Isidis Navigium).

El passat dia 16 de juliol, com cada any, va ser la festivitat de la Verge del Carme, patrona dels mariners. El nostre amic Víctor, de la bonica població de Llançà, al cor de la Costa Brava, em va recordar que els mariners havien fet la tradicional processó marítima amb la imatge de la Mare de Déu del Carme.


1. Els mariners porten en processó la Verge del Carme a Llançà


En aquesta processó marina, tal com es fa en moltes altres poblacions mediterrànies, es passeja dalt d'una embarcació a una imatge de la Verge del Carme mentre la resta de barques, vaixells, iots i altres naus marines van fent sonar les sirenes. Posteriorment la Verge es retorna a algun temple cristià i es celebra una missa. A la Verge del Carme se li canten els goigs, que en aquest cas fan referència a la divinitat protectora del mar, amb les diverses referències a la seva protecció: que protegeixi als mariners calmant les tempestes, que sigui bona guia i que afavoreixi una bona pesca, tal com es deuria fer abans a l'antiguitat a les diverses divinitats protectores de les aigües. Es llencen també flors a l'aigua per recordar a tots els que han mort en els naufragis.

2. Processó Verge del Carme a Cambrils


Hi ha qui diu que aquesta processó recull també una herència pagana important, ja que la identificació de la Mare de Déu del Carme com STELLA MARIS, l'Estel del Mar, és el mateix tret que ostentava la deessa Isis i també Artemis d'Efès. 


3. Representació actual de la Mare de Déu com Stella Maris


4. Stella Maris en una vidriera de Notre Dame, Paris


Precisament en honor de la deessa Isis egipcis i romans celebraven el "Navigium Isidis" quan s'iniciava la temporada de la navegació. En el seu cas es celebrava al mes de març, que era quan es llençava a les aigües una barca amb la imatge de la deessa Isis, que prèviament havia estat perfumada i honrada amb ofrenes.5. Reproducció moderna d'una processó del Navigium Isidis


La processó més coneguda era la que es celebrava a la illa de Filae, el darrer reducte de la religió egípcia abans de la massiva cristianització. Els sacerdots de la illa de Filae trasportaven sobre les seves espatlles una barca amb la imatge de la deessa Isis mentre anaven tirant pètals de flors. 6. Pompa in Isidis honorem. Pintura de Friderico Arture Bridgam, 1902.


Els legionaris romans possiblement van transmetre aquesta tradició a Roma i posteriorment la influència de la deessa Isis com a patrona de la navegació va arribar fins i tot a la Bretanya. La finalitat principal d'aquesta processó era celebrar que l'estrella Sirius, la més brillant de la constel·lació de Canis Major era plenament visible en el cel nocturn i coincidia amb les millors circumstàncies per la navegació. Per això pels egipcis Isis era a vegades identificada amb la fulgurant estrella Sirius.7. Lluerna romana amb simbologia de la deessa Isis amb forma de barca

Fotografies

1. Els mariners porten en processó la Verge del Carme a Llançà
2. Processó Verge del Carme a Cambrils
3. Representació actual de la Mare de Déu com Stella MarisCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada