EL SOMNI DE LA DEESSA TERRA

EL SOMNI DE LA DEESSA TERRA
La dama dorment, Museu Arqueològic de Malta. Fotografia de l'autor del bloc

dimecres, 8 de gener del 2014

El temple d'Isis i Santa Maria sopra Minerva (Roma)

1. Cúpula i òcul del Panteó de Roma


Si alguna vegada aneu a visitar la ciutat de Roma, probablement no us perdreu en la vostra visita el Panteó de Roma o d’Agrippa, temple dedicat a tots els déus en el seu origen.  A part de ser un dels edificis de l’antiga Roma millor conservats ens sorpren per la seva grandesa, perfecció i espectacularitat. Però a més, és únic també per una altra circumstància molt interessant; es va poder salvar de la destrucció perquè al segle VII el van convertir en una església cristiana, anomenada Santa Maria dels Martirs. Oficialment és el primer de tot una sèrie d’edificacions cristianes que van substituir el culte pagà, a través de tota l’extensió de l’antic Imperi Romà.

Però  el nostre especial interès es troba en un altre temple cristià, l'esglesia de Santa Maria sopra Minerva, que existeix molt a prop del Panteó i que es va aixecar damunt d’un altre temple pagà. En aquest cas el temple antic era, ni més ni menys que el temple de la deessa Isis. Aquesta deessa, tal com expliquem àmpliament en el nostre treball La Deessa Mare i les empremtes de la seva cristianització, va ser una de les deesses de culte mistèrics que van tenir més importància en època clàssica, juntament amb la deessa d’origen anatòlic Cibeles. Gràcies a aquestes dues figures la figura de la Deessa Mare es va poder perpetuar fins en els nostres dies en la imatge de la Mare de Déu. 

2. Isis alletant a Horus o Harpòcrates

En aquesta fotografia que teniu a la dreta podeu observar la cèlebre imatge de la deessa Isis alletant al seu fill Horus, de la mateixa manera que molts segles més tard es va representar a la Mare de Déu alletant al seu fill diví (sobretot a partir del segle XII). Aquesta representació de la Verge Maria és la que es coneix com a Virgo Lactans (a sota) o també Galactofructosa. A Catalunya tenim diverses representacions de la Mare de Déu alletant al seu Fill que reben el nom de Mare de Déu de la Llet. Un altre aspecte que cal destacar és el color negre de les imatges isìaques, que, tal com asseguren diversos autors,pot haver tingut un pes considerable (a part d'altres aspectes simbòlics que tractarem més endavant) en les conegudes Verges Negres que van anar apareixent a Catalunya, Espanya i a molts altres indrets del territori europeu.


3. Verge llactant, Jean Fouquet

L’església actual de Santa Maria sopra Minerva es troba a poca distància del Panteó, precisament a la plaça Minerva. El seu nom ens indica que al segle VIII van aixecar un temple cristià sobre un altre d’antic pagà que Pompeu havia construit l’any 50 aC, dedicat a la deessa Minerva (l’assimilació romana de la grega Palas Atenea)  i del que no s’han trobat restes. En canvi si que s’han  trobat vestigis d’un temple anterior, dedicat a la deessa Isis, sota la basílica actual. Una d’aquestes restes és l’obelisc, que està instal·lat sobre l’elefant dissenyat pel gran artista del barroc italià Gian Lorenzo Bernini, a la Plaça Minerva. L’escultura rep el nom de El Pulcino della Minerva.

4.L'obelisc del temple de la deessa Isis a El Pulcino della Minerva

5. La Plaça Minerva de Roma, amb l'obelisc de la deessa Isis davant de l'esglesia de Santa Maria sopra Minerva
Finalment us vull destacar un detall petit però trascendent que podeu observar en aquesta darrera fotografia. L'obelisc de la deessa Isis està coronat per la creu que també el cristianitza. És a dir, de la mateixa manera que es va cristianitzar el temple pagà, en el que anterioment es retia culte a una deessa mare, el propi obelisc (l'únic vestigi que queda visible) també va ser cristianitzat amb el signe inconfunsible de la creu. Això, tal com veurem en altres ocasions és un procediment que es repeteix en llocs i objectes cultuals de la Deessa Mare en el decurs dels segles.

Fotografies

 1. Cúpula i òcul del Panteó de Roma. Fotografia de l'autor del blog
 2. Isis alletant a Horus o Harpòcrates
http://isiopolis.com/2013/12/21/my-epigomenal-days-isis-the-winter-solstice/
 3. Verge llactant, Jean Fouquet
  http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Jean_Fouquet_005.jpg
 4.L'obelisc del temple de la deessa Isis a El Pulcino della Minerva. Fotografia de l'autor del blog
 5. La Plaça Minerva de Roma, amb l'obelisc de la deessa Isis davant de l'esglesia de Santa Maria sopra Minerva. Fotografia de l'autor del blog




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada