EL SOMNI DE LA DEESSA TERRA

EL SOMNI DE LA DEESSA TERRA
La dama dorment, Museu Arqueològic de Malta. Fotografia de l'autor del bloc

dilluns, 26 de maig del 2014

L'unió de contraris: l'ídol d'Almargen


Tal com ja hem comentat en diverses ocasions, la figura de la Deessa Terra té a veure amb l’arquetip de la Gran Mare. La Deessa Mare com origen sobrenatural del món, és un concepte innat de la ment humana, anterior al naixement, en part perquè l’experiència humana primària i universal és la de la gestació. D’aquesta experiència primària es deriva la tendència de la deessa a representar conceptes oposats complementaris com a dalt i a baix, creació i destrucció, seguretat i perill. Aquestes idees es representen com imatges circulars de la totalitat que evoquen a Uroboros (imatge simbòlica d’un dragó o serp que es mossega la seva pròpia cua, i que crea així un cercle sense fi). Representa la naturalesa cíclica de les coses, l’etern retorn.

Un altre dels aspectes complementaris oposats que pot incloure són les energies masculines i femenines. Curiosament en el periode neolític, que com ja sabem és una de les èpoques en que es destaca més la religiositat de la figura de la Deessa Mare, trobem ídols de pedra que contemplen els dos caràcters sexuals. El més plàstic és per nosaltres l'ídol d'Almargen.


1. L'ídol de la fertilitat d'Almargen (Málaga)


Aquest ídol neolític, tal com podem observar recull les dues simbologies clares identificatives d'ambdos sexes. En la part inferior finalitza en forma de penis. Suposadament aquesta part aniria clavada a la Mare Terra. Una mica més a dalt podem observar la panxa prominent que ens indica la fertilitat femenina.

Aquesta simbologia fértil, ha quedat impregnada en les nostres ments actuals per moltes generacions i canvis que hagin hagut. Una mostra són les dones actuals que s'acosten fins el museu municipal d'aquesta població andalusa per tal de poder tocar la panxa de l'ídol i desitjar la fertilitat, tal com s'ha fet des de temps immemorials amb pedres neolítiques megalítiques (com passava amb dolmens, menhirs i altres megàlits). 



2. Museu d'Almargen on s'exhibeix l'ídol de la fertilitat


El mateix museu municipal refereix sobre l'ídol: "el centre exposa el famós ídol bisexual del tercer mil·lenni abans de la nostra era. Una escultura de marbre a la que se li suposa propietats per la fecundació de les dones".

3. Tocant la pedra de la Deessa Terra




Dona tocant la panxa de l'ídol o de la Deessa (que és també un dels noms amb el que es coneix a la pedra de marbre pulida). Tal com podem observar les seves dimensions són considerables. Es va trobar casualment en una de les cases de la població en unes obres, a finals del segle XX. Els especialistes l'han datat amb una antiguitat de 5.000 anys, entre el Neolític i l'Edat del Bronze.










Almargen és un poble petit de la província de Màlaga, que ara és famós precisament per la troballa d'aquest ídol de la fertilitat i per les visites de dones de llocs diversos (algunes venen de l'estranger) que el toquen amb el desig de quedar embarassades. 


4. La Immaculada Concepció d'Almargen


Curiosament, un altre dels punts d'interès històric i patrimonial d'aquest poble malagueny és l'església de la Immaculada Concepció. Religió i fertilitat miraculosa que apareixen també en aquesta imatge de la Verge, que segons el seu dogma va venir al món sense ser "fruit del pecat original".




Finalment volem destacar que aquest ídol, tot i que és únic per la seva excel·lent factura i especial bellesa, no ho és per contenir aquesta duplicitat sexual. Tenim altres pedres prehistòriques amb aquestes característiques simbòliques, tot i que l'aspecte visual no és tant clar i directe. Un d'aquests ídols és el de Noceda (a la zona de El Bierzo, Astúries).


5. Ídol de Noceda

Fotografies




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada