EL SOMNI DE LA DEESSA TERRA

EL SOMNI DE LA DEESSA TERRA
La dama dorment, Museu Arqueològic de Malta. Fotografia de l'autor del bloc

dissabte, 20 de setembre del 2014

Volcans sagrats (sacred volcano)

Quan algú pot entendre a la Terra com un ésser viu, és del tot evident que un dels llocs que pot mostrar amb més intensitat aquesta vida són els volcans i les seves erupcions. Avui en dia encara són un dels fenòmens naturals que creen més expectació, por i respecte, tot i que tenim el coneixement científic que ens explica la seva formació i les causes que provoquen les seves explosions, les llengües de magma o els enormes núvols de cendra. Podem intuir així, de quina  manera podrien impactar aquests en les ments dels nostres avantpassats, que sovint assimilaven els seus fenomens a la ira de les divinitats.Per exemple els antics grecs creien que Tifó (el monstre de cen caps) va ser sotmès pels déus i encadenat al món Etna i que, quan es va rebelar contra les cadenes, el monstre agitava la Terra i omplia l'aire de foc i fum.

Arreu del món tenim diversos exemples que ens parlen sobre la sacralitat dels volcans.

1. Volcà Popocatépetl i en un primer terme el santuari de Nuestra Señora de los Remedios (Puebla, Mèxic)


A Nicaragua trobem els dos volcans de la illa d'Omepete, dins del Gran Llac de Nicaragua. En els seus vessants trobem encara imatges de pedra, tombes i urnes funeràries prehistòriques que ens evidencien la creença en els seus poders sobrenaturals.

2. Volcà de la illa d'Omepete (Llac Nicaragua, Nicaragua).


Un dels casos més coneguts és el del Mont Fuji , la muntanya més sagrada del Japó. Avui en dia milers de peregrins escalen fins al seu cim cobert de neu, tot i que només es pot fer entre juliol i agost.
El nom d'aquest volcà sagrat prové de la llengua ainu, i significa "vida eterna" i la secta sintoista dels fujiko considera que posseeix una anima immortal. Hi ha santuaris fins i tot dins del cràter. 


3. Mont Muji, Japó.



Els santuaris dins dels cràters dels volcans no són gaire habituals, però a Catalunya tenim un curiós exemple a la comarca dels volcans per excel·lencia, a la Garrotxa. Molt a prop de la capital de la comarca, Olot,  trobem el volcà de Santa Margarida. Dins del cràter del volcà es troba l'ermita de Santa Margarida. Curiosament aquesta ermita està emplaçada en un doble lloc sagrat, primer dins del con del volcà i segon, al costat d'un menhir de roca magmàtica, que malauradament ha estat arrencat del seu lloc original. La construcció d'aquest temple cristià és per nosaltres una mostra evident de la cristianització d'un lloc sagrat pagà anterior.



4. Volcà de Santa Margarida, Olot. Es pot observar en el centre del cràter l'ermita de Santa Margarida.


5. L'ermita de Sta. Margarida, dins del cràter del volcà. Fotografia de l'autor del bloc.
6. Detall de les parets de l'ermita, de pedra volcànica. Fotografia de l'autor del bloc.

No podem obviar tampoc dins la divinitat volcànica la gran deessa hawaiana Pele, deessa del foc volcànic, la natura, el caos, les cerimònies i la sexualitat. Aquesta es creu que viu en el cràter actiu del volcà Kilauea. Les seves representacions populars ens la mostren com una bella noia i també com una vella aterradora, simbologia evident que ens recorda la conjunció típica de contraris de la Gran Deessa. Encara que molts dels hawaians  es consideren cristians segueixen adorant a Pele de forma pública com a privada. Poden assistir perfectament a l`església i després visitar el cràter de Pele on li fan ofrenes de ginebra, pastissos i altres objectes. El nom d'aquesta deessa no pot ser més adequat en el nostre bloc; Pele-honua-mea: Pelé de la Terra sagrada. 

7. Representació moderna de la deessa dels volcans Pele.

Posarem, com a darrer exemple el de Nuestra Señora de los Volcanes, patrona de Lanzarote (Illes Canàries). El seu santuari s'aixeca ben a prop del volcà i se li agraeix, entre altres coses, la seva protecció davant dels danys que poden ocasionar les erupcions. Alguns dels miracles que se li atribueixen estan relacionats amb els fenomens tel·lúrics, com són els terratremols i les erupcions (les més conegudes és van produir entre els anys 1730 i 1736).


8. Nostra Senyora dels Volcans, Tinajo, Lanzarote (Illes Canàries)

Fotografies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada