dissabte, 28 d’agost del 2021

Menorca màgica: l'enigma del laberint de Cala Morts / Magical Menorca: the enigma of the labyrinth of Cala Morts

La illa de Menorca està repleta de tresors arqueològics i un ambient encara salvatge en alguns dels seus paratges que mereix sense cap mena de dubte una visita adequada. La veritat és que no es aconsellable fer-ho el mes d'agost ja que la intensitat de vehicles i persones fa difícil poder gaudir adequadament d'aquesta joia de la Mediterrània. Si és així el que es pot recórrer és a buscar els llocs que puguin quedar apartats de les aglomeracions (sobretot les platges més conegudes i famoses).

Els nombrosos poblats i monuments prehistòrics no solen estar gaire concorreguts per tant és una opció molt interessant en qualsevol moment. I Menorca precisament és una illa que destaca per la concentració escandalosa de runes megalítiques de grans dimensions úniques al món i que perviuen de forma harmònica amb el paisatge que les envolta. Molts d'aquests monuments prehistòrics tenen més de 2000 anys d'antiguitat. És el que es coneix com Menorca Talaiòtica i que es candidata a Patrimoni Mundial de la Unesco.

Una altra opció és poder descubrir petits detalls sorprenents anant amb la vista ben oberta. És el que em va passar fent un recorregut força habitual entre dues platges conegudes de la zona nord de la illa, entre la Platja de Binimel·là i Cala Pregonda. 


1. Laberint de pedres de Cala Morts. Fotografia de Jaume Seguí Soy; font Google Maps

Per desplaçar-se de la platja a la cala  es transcorre  un tram del Camí de Cavalls, que envolta tot el perímetre exterior de Menorca. Es força utilitzat en ambdós sentits pels turistes que van d'una platja a l'altra. I gairebé a meitat del recorregut entre Platja Binimel·là i Cala Pregonda passem per la Cala Morts. Al contrari de les altres dues no es freqüentada pels banyistes ja que no hi ha sorra, és plena de còdols i les seves aigües solen estar plenes de restes d'algues. 


2. Ubicació en plànol de Cala Morts. Font Google Maps.

Molt probablement el nom de Cala Morts provingui de que en alguna ocasió anirien a parar els cadàvers d'algun naufragi, tal com va succeir al 1910 en una altra cala que té el mateix nom a prop del far de Punta Nati, també a la costa nord de Menorca.  En aquest cas el vaixell francés General Chanzy va naufragar i van morir més de 100 persones.

Sigui com sigui, la procedència del nom de la Cala  l'hem de deduir, ja que no hem pogut trobar cap informació al respecte, com tampoc hem pogut trobar cap explicació al laberint de pedres que passa força desapercebut en aquest indret. La gent que transita entre les dues platges no li presta cap atenció. 


3. El laberint de pedres ignorat pels caminants. Fotografia de l'autor del blog.

 

Com també passa desapercebut si observem les imatges del Google Maps de la zona. Això sí, conforme ens anem apropant si que es distingeix el seu contorn. I és aquí on obtenim també una altra sorpresa i és que la seva forma i construcció són realment sorprenents vista la perfecció de les espirals que conformen el laberint. En la imatge número 4 el podeu observar en l'angle inferior dret i en la 5 la imatge més ampliada que es pot aconseguir on s'aprecia perfectament el dibuix del laberint, que tampoc es pot apreciar en el propi terreny per la perspectiva natural del paisatge i per no disposar de cap puc elevat proper.


4. Laberint de pedres de Cala Morts en l'angle inferior dret de la imatge. Font Google Maps.


5. El laberint de pedres de Cala Morts. Font Google Maps



Arribats a aquest punt ens podem plantejar una sèrie de preguntes, de les que malauradament no he pogut obtenir resposta, i per les que he decidit parlar d'aquesta construcció com un enigma: 

Qui és o va ser l'autor del laberint de pedres? Quina és la seva antiguitat? Perquè està construït en aquest lloc? Quina era o és la seva funció?

Com que no disposem de cap font d'informació al respecte si que podem fer un anàlisi comparatiu pel dibuix mateix del laberint en d'altres similars. Per la pròpia estructura de 7 cercles concèntrics es pot assimilar a un laberint tipus cretenc, similar al que apareix en les monedes gregues en que es representa el laberint més famós de tots els temps, el del Minotaure del palau de Cnosos. 


6. Moneda de Cnosos amb el laberint. S. V a.C. Font imatge

La semblança entre el dibuix del laberint clàssic cretenc i el laberint de Cala Morts és important i per tant podria ser que els seus autors s'haguessin inspirat en aquest patró. Tot i que la perfecció dels cercles de pedra del laberint de Cala Morts és sorprenent.

 

Altre laberint que també té semblances importants i que a més comparteix una ubicació similar pel fet d'estar situat molt a prop del mar és el laberint petroglif de Mogor, al municipi pontevedrès de Marin, a Galicia. Aquest laberint és força irregular i te una antiguitat considerable. Alguns especialistes consideren que té simbologia astral i marca l'equinocci per la seva orientació. 


7. Petroglif Laberint de Mogor, Galícia. Font de la imatge.


També podem aportar una informació interessant en relació al lloc on està emplaçat el laberint de Cala Morts. Es tracta d'un paisatge força singular en la illa de Menorca. Disposa de interès geològic destacable i sol ser visitat precisament per interessats en l'àmbit de la geologia. És un indret força singular i especial, els colors grisos i vermells es barregen i aporten un aspecte surrealista. Es un paratge que presenta una força especial que possiblement va condicionar a que els creadors del laberint el triessin per alguna raó que desconeixem. Evidentment, si algun lector o lectora té alguna informació al respecte seria d'agrair que pogués fer arribar-la a aquest blog.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada